Jak zrobić domowe wino

Jak zrobić domowe wino

Robienie domowego wina to hobby, które istnieje od tysięcy lat. To może być bardziej przystępne i zapewnić poczucie spełnienia. Możesz zrobić białe lub czerwone wino z winogron. Pierwszym krokiem jest zmiażdżenie winogron. Następnym krokiem jest ich fermentacja. Proces fermentacji trwa około jednego do dwóch tygodni. W tym czasie cukier będzie fermentował i zamieni się w alkohol. Dodatkowo uwolni się dwutlenek węgla, który zauważysz w postaci bąbelków. Następnie wino może zostać zabutelkowane i dojrzewać.

Kolejnym krokiem w robieniu domowego wina jest sterylizacja pojemnika, w którym będzie zachodziła fermentacja. Możesz wysterylizować pojemnik używając wrzącej wody. Następnie możesz dodać różnego rodzaju owoce, w tym winogrona i inne owoce. Przygotowując owoce, upewnij się, że są one całkowicie oczyszczone. Upewnij się, że pojemnik nie ma na sobie żadnych powłok, w przeciwnym razie może wejść w reakcję z zawartością.

Inną szybką i łatwą metodą na zrobienie wina jest wykorzystanie soku owocowego. W tym celu będziesz potrzebował czystego pojemnika i soku owocowego. Możesz użyć galonowego dzbanka na mleko lub plastikowego wiadra. Nie używaj pojemników, które były używane do przechowywania substancji toksycznych, w tym octu. Nie chcesz również używać pojemnika, który pachnie mydłem. Powinieneś również przepłukać pojemnik wodą i sodą oczyszczoną, aby pozbyć się wszelkich zapachów żywności.

Możesz również użyć wstępnie wyciskanego soku z winogron, który jest dostępny przez cały rok. Sok z winogron jest zazwyczaj sprzedawany w plastikowym wiadrze o pojemności 20L, co wystarcza na zrobienie 25 butelek. Plastikowy kubełek to doskonały wybór dla początkujących. W końcu można zrobić wspaniałe wino z zaledwie kilku składników.

Gdy zakończysz fermentację pierwotną, możesz przejść do kolejnego etapu. Wino będzie gotowe do picia za dwa tygodnie do sześciu miesięcy, w zależności od ilości dodanego cukru. Możesz również spróbować dodać cukier, aby zwiększyć zawartość alkoholu. Ostatnim krokiem jest przeniesienie sfermentowanego płynu do nowego pojemnika. Po zakończeniu procesu fermentacji można spróbować skosztować wina. Ten krok jest bardzo prosty, a zrobienie wspaniałej butelki domowego wina nie zajmie dużo czasu.

Zanim zaczniesz robić wino, musisz przygotować niezbędne zapasy. Ważne jest, aby upewnić się, że Twoje zapasy są sterylne i dopuszczone do kontaktu z żywnością. W zależności od stosowanej metody, możesz eksperymentować z różnymi kombinacjami owoców, aby stworzyć wyjątkowe wino. Pierwszym krokiem jest zebranie winogron i ich selekcja. Pamiętaj, aby odrzucić wszystkie, które są zgniłe lub wyschnięte.

Po zakończeniu pierwszej fermentacji, możesz przejść do drugiej fermentacji. Po jej zakończeniu możesz przelać wino do czystych szklanych butelek. Jeśli nie masz rurki, możesz użyć bastera do indyka, aby osiągnąć ten sam cel. Możesz również użyć bastera, aby zebrać górną część wina.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane