Jak zrobić dynię na zimę

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dynię na zimę, jest kilka rzeczy, które musisz wiedzieć. Po pierwsze, upewnij się, że dobrze umyłeś swoją dynię. Następnie pokrój ją na ćwiartki lub nawet ósemki, w zależności od tego, jak duża jest Twoja dynia. Usuń wszelkie pestki i żylasty miąższ i upiecz je. Jeśli robisz dużą dynię, możesz ją pokroić na cztery ćwiartki, szóstki, a nawet ósemki z piekarnika. Umieść połówki dyni na arkuszu do pieczenia i dodaj tylko tyle wody, aby przykryć dno.

Następnie, pokrój każdą połówkę na pół i umieść w patelni do pieczenia z około pół cala wody. Piec połówki dyni przez 45 do godziny. Po zakończeniu procesu pieczenia, usuń połówki dyni z patelni i zacieru lub puree miąższu. Jeśli chcesz zachować pestki, możesz je uprażyć później. Przed przystąpieniem do obróbki dyni należy upewnić się, że jest ona schłodzona. Obierz skórę rękami lub użyj małego noża, aby wyciąć upartą skórę.

Następnie usuń łodygę dyni. Jeśli łodyga jest wysuszona i popękana, może nie nadawać się do sprzedaży. Z tego powodu wytnij swoje dynie jeden do dwóch tygodni przed tym, jak będą gotowe do sprzedaży. Jeśli zbierzesz swoje dynie teraz, będą one siedziały przez dłuższy czas, więc ich wczesne przycięcie pomoże zapobiec mączniakowi i zmniejszyć rozmiar dyni przed sprzedażą. Upewnij się również, że ostrożnie obchodzisz się z dyniami, aby uniknąć śladów na skórze.

Przygotowując dynię na zimę, spróbuj ugotować dynię w wodzie lub na parze. Następnie przecedź ją, aż miąższ będzie gładki i kremowy. Jeśli twoja dynia jest zbyt sucha, spróbuj użyć połowy squasha. Użycie podobnej wielkości zimowego squasha da większą ilość puree. To puree z dyni dobrze się zamraża. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru dyni. Jeśli martwisz się o przechowywanie go, spróbuj go również zamrozić.

Po zebraniu dyni, musisz przechowywać ją w chłodnym, suchym miejscu. Dynia nie powinna być przechowywana na podłodze. Jeśli nie masz lodówki lub zamrażarki, przechowuj ją w piwnicy. Wtedy możesz ją wykorzystać jako dynię do rzeźbienia w dyni! Możesz też piec ją w piekarniku przez dekadę lub dłużej. Jeśli nie chcesz trzymać swojej dyni do końca zimy, rozważ wykorzystanie jej jesienią.

Po wyrzeźbieniu swojej dyni, nadszedł czas na jej przechowywanie. Upewnij się, że dynia jest całkowicie chłodna przed jej przechowywaniem. Jeśli dynia ma nasiona, wyłuskaj je metalową łyżką i przenieś miąższ do blendera lub robota kuchennego. Puree należy przygotowywać partiami. Przechowuj puree z dyni w słoikach lub puszkach. Możesz również zamrozić puree z dyni do późniejszego wykorzystania. Możesz nawet zrobić z niego placki.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane