Jak zrobić sushi z ryżem na wierzchu

Jak zrobić sushi z ryżem na wierzchu

Ryż powinien być gotowany w wodzie, aż będzie miękki. Można to zrobić w urządzeniu do gotowania ryżu, szybkowarze lub nawet na kuchence. Podczas gdy ryż się gotuje, należy przygotować ocet do sushi. Można to zrobić w mikrofalówce lub na małej patelni na kuchence.

Możesz również użyć przyprawionego octu do ryżu. Większość przepisów wzywa do soli, cukru i octu. Dzięki temu ryż będzie się równomiernie gotował. Po ugotowaniu, rozprowadź ryż używając dużej szpatułki. Jeśli używasz mikrofalówki, możesz zrobić ocet w kilka sekund.

Następnie skrop ocet gorącym ryżem. Ryż będzie musiał nieco ostygnąć, aby nie stał się mięsisty i twardy. Po tym czasie wachluj ryż kuchenną ściereczką, aby zapobiec jego wysychaniu. Kiedy ryż osiągnie odpowiednią temperaturę, jest gotowy do przerzucenia.

Przed przygotowaniem sushi należy dobrze wypłukać ryż. Pomaga to usunąć nadmiar skrobi z ziaren. Zaleca się również używanie japońskiego ryżu krótkoziarnistego, ponieważ ryż ten jest krótszy i lepki. Zwykły ryż długoziarnisty nie będzie wystarczająco lepki do sushi. Powinno wystarczyć ryżu na co najmniej dwie rolki sushi, w zależności od tego, jak duże chcesz, aby były.

Podczas robienia sushi należy starannie dobierać ryż. Najlepszej jakości ryżem do sushi będzie ryż krótkoziarnisty w stylu japońskim, oraz doprawiony octem i cukrem. Podczas gdy ryż średnioziarnisty będzie w porządku, będzie pozbawiony tekstury i zapachu ryżu krótkoziarnistego. Należy również unikać ryżu długoziarnistego, ponieważ brakuje mu odpowiedniej ilości skrobi i tekstury.

Po ugotowaniu ryżu należy umieścić go w nieprzywierającej patelni lub drewnianej misce. Następnie należy umieścić kombu na wierzchu ryżu. Należy pozwolić ryżowi parować przez około 10 minut. Idealny ryż będzie wilgotny i kleisty, ale nie powinien być twardy.

Po kilku godzinach można przechowywać resztki ryżu w lodówce. Ryż stwardnieje, jeśli zostawisz go tam na zbyt długo. Możesz go również podgrzać w mikrofalówce, ale pamiętaj, aby przed tym przykryć ryż wilgotnym ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Ryż będzie początkowo mokry, ale wyschnie w miarę stygnięcia.

Jeśli robisz sushi w domu, najlepiej użyć ryżu do sushi. Ryż sushi to kleisty ryż, który dobrze nadaje się do różnych metod robienia sushi. Będzie on uzupełniał różnorodne nadzienia. Pomoże Ci również utrzymać jego świeżość i smak.

Po przygotowaniu ryżu można go przechowywać w lodówce do 3 dni. Można go również zamrozić na okres do dwóch miesięcy. Po rozmrożeniu można go ponownie podgrzać w mikrofalówce na 70 procent mocy w 30-sekundowych odstępach.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane