Jak zrobić syrop z brzozy

Jak zrobić syrop z brzozy

Syrop brzozowy produkowany jest z soku zbieranego z drzew brzozowych. Brzozy pochodzą z umiarkowanej części Ameryki Północnej i Europy. Sok z brzozy jest podobny do syropu klonowego, z tą różnicą, że nie gęstnieje pod wpływem ciepła i jest cieńszy niż syrop klonowy. Mimo różnicy w konsystencji, syrop z brzozy smakuje wyśmienicie na naleśnikach.

Istnieje wiele powodów, dla których warto nauczyć się robić syrop z brzozy. Jednym z powodów jest to, że można sprzedać syrop do restauracji i sklepów detalicznych. Ten produkt może również pomóc w sprzedaży czystych produktów klonowych, co jest rzadkością w tych dniach. Jest to produkt odnawialny, który może pomóc Ci zarobić na życie i pomóc zachować środowisko.

Sok z brzozy zawiera około dwa razy więcej naturalnego cukru niż syrop klonowy, ale wymaga więcej cierpliwości i pracy stóp. Zebranie jednego galonu soku może zająć od trzech do czterech tygodni. Ważne jest, aby zbierać soki codziennie w trakcie sezonu. Sok musi być wysuszony natychmiast po zebraniu, ponieważ będzie fermentować, jeśli pozostawi się go w temperaturze pokojowej. Większość syropu brzozowego, który jest sprzedawany komercyjnie, jest wytwarzana przez małych producentów.

Wytwarzanie syropu brzozowego jest podobne do wytwarzania syropu klonowego, ale oba różnią się smakiem. Choć oba zawierają te same składniki odżywcze, mają odmienny smak. Syrop klonowy jest bardziej wyrafinowany i ma większą tolerancję na ciepło, natomiast syrop brzozowy jest delikatniejszy i ma bardziej subtelny smak. Syrop ten jest również nieco bardziej puszysty.

Do produkcji syropu brzozowego potrzebna jest srebrna brzoza. Sok z brzozy srebrnej najlepiej zbierać z dojrzałych drzew. Aby uzyskać sok z brzozy srebrnej, należy wywiercić otwór o średnicy pół cala. Dla jednej brzozy należy zebrać od jednego do dwóch galonów soku dziennie. Inną metodą jest wycięcie 2,5-calowej gałęzi. Jest to mniej inwazyjne i daje mniej soku.

Sezon na soki z brzozy ma zazwyczaj miejsce po sezonie cukrzenia klonów. Najlepiej zbierać sok, gdy pogoda jest cieplejsza niż zero stopni Celsjusza. Sok pozostanie słodki do czasu uformowania się pąków, a następnie zacznie robić się gorzki. Wtedy można odpalić parownik opalany drewnem na 12 godzin.

Syrop brzozowy to słodki, bogaty w minerały napój wytwarzany z soków drzew brzozowych. Unikalny smak syropu wynika z zawartości cukru, który stanowi około czterdzieści dwa procent fruktozy i czterdzieści pięć procent glukozy. Jest bogaty w przeciwutleniacze i ma więcej wartości odżywczych niż zwykła woda. Stosowany jest w żywności i napojach, w tym w kosmetykach, occie, winie, cukierkach i piwie brzozowym.

Zbieranie soku z brzozy jest bardzo proste. Drzewa brzozowe łatwo się stukają i zbierają soki w czasie przerwy między zimą a wiosną. Jest to znane jako „miesiąc soku” w północnych szerokościach geograficznych, podczas gdy wiosna jest „miesiącem soku” we wschodniej Europie. Proces jest łatwy, a syrop ma niższą zawartość cukru niż syrop klonowy.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane