Jak zrobić syrop z czarnego bzu

Jak zrobić syrop z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu to świetny sposób na pomoc w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy. Często przyjmuje się go codziennie, ale w razie potrzeby można go również przyjmować do czterech razy dziennie. Dla dzieci zalecana dawka to łyżeczka trzy do czterech razy dziennie. Jeśli jednak nie jesteś pewien, ile powinieneś wziąć, pamiętaj, aby skonsultować się z lekarzem.

Zawiera silne przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Pomagają również wzmocnić twój system odpornościowy i mogą pomóc w umiarkowanym trawieniu i obniżeniu poziomu cukru we krwi. Niektórzy ludzie donoszą również, że owoce bzu mogą zmniejszyć widoczność zmarszczek. Syrop może być podawany samodzielnie lub zmieszany z wodą seltzer lub winem musującym.

Możesz zrobić syrop z czarnego bzu używając świeżych lub suszonych owoców bzu. Jeśli chcesz uniknąć kłopotliwego zbierania i przechowywania owoców czarnego bzu zimą, spróbuj użyć suszonych. Suszone owoce czarnego bzu są łatwiej dostępne przez cały rok. Jeśli używasz świeżych jagód, upewnij się, że używasz ich dwa razy więcej niż wymaga tego przepis.

Po zredukowaniu jagód i miodu do odpowiedniej konsystencji, przecedzić mieszaninę przez szmatkę serową lub muślinową. Pamiętaj, aby użyć plastikowych rękawiczek i dokładnie odcedzić. W rezultacie powinno być około dwóch filiżanek soku. Następnie odcedzoną mieszankę przełożyć z powrotem do czystej patelni ze stali nierdzewnej. Wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, a następnie pozwól mu się gotować przez co najmniej 15 minut. W ten sposób uzyskany syrop będzie przechowywany przez wiele miesięcy.

Robienie syropu z czarnego bzu to proste zadanie, które z łatwością wykonasz w domu. Uważaj tylko, aby nie narobić zbyt dużo bałaganu, ponieważ sok może poplamić Twoje ręce i ubrania. Podczas pracy z owocami czarnego bzu najlepiej nosić fartuch. Przed rozpoczęciem pracy upewnij się, że usunąłeś wszystkie martwe lub zbutwiałe jagody. Należy również pamiętać, że nie należy gotować owoców czarnego bzu, ponieważ gotowanie niszczy ich świeży smak. Należy również odcisnąć owoce bzu co pięć minut, aby uwolnić soki.

Syrop z czarnego bzu to świetny naturalny środek na przeziębienia i grypę. Syrop jest również świetny na naleśnikach, gofrach i lodach. Możesz dodać inne zioła i przyprawy, aby poprawić smak i korzyści zdrowotne syropu z czarnego bzu. Można go przechowywać w lodówce przez dwa lub trzy miesiące.

Po przygotowaniu owoców czarnego bzu, należy przecedzić mieszankę przez sito o drobnych oczkach lub serek. W ten sposób usuniemy miąższ i nadmiar płynu z jagód. Z mieszaniny owoców czarnego bzu powinno powstać około jednej kwarty. Jeśli chcesz, możesz dodać do mieszanki trochę imbiru. Imbir dodaje smaku, a także wspomaga układ odpornościowy.

Syrop z czarnego bzu jest dobry dla dorosłych i dzieci powyżej pierwszego roku życia. Nie należy go jednak podawać bardzo małym dzieciom, ponieważ zawiera surowy miód.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane