Jak zrobić wino z tarniny

Jak zrobić wino z tarniny

Aby zrobić wino z tarniny, należy najpierw oczyścić tarninę i umieścić ją w wiadrze fermentacyjnym. Napełnij wiadro przegotowaną wodą i dodaj 2 funty cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj do tarniny drożdże winiarskie i pożywkę. Pozostawić wino tarninowe do fermentacji na około pięć dni. Po tym czasie można przecedzić płyn, aby usunąć wszelkie pozostałości tarniny. Następnie można zabutelkować gotowe wino.

Tarniny nie wysychają pod wpływem mrozu i są tak gorzkie, że nie można ich jeść, gdy są dojrzałe. Można je nakłuć kolcem z drzewa lub srebrną szpilką, aby uwolnić ich gorzki smak. Następnie połącz oba składniki w butelce i potrząsaj raz w tygodniu. Proces ten powinien trwać co najmniej trzy miesiące. Mieszanka tarniny i ginu powinna wytrzymać rok w butelce, więc możesz zaoszczędzić kilka dolarów i kupić tani gin do butelki.

Aby zrobić wino z tarniny, trzeba strome jagody w syropie winnym i alkoholu przez co najmniej czterdzieści do sześćdziesięciu dni. Po tym czasie należy przefiltrować jagody za pomocą muślinu, a tarninę przenieść do demi-john i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu. Fermentacja powinna trwać od czterech do ośmiu tygodni, ale może potrwać nawet dwa miesiące. Po zakończeniu procesu wino powinno mieć ciężar właściwy poniżej 0,995.

Kiedy tarniny są dojrzałe, możesz odwrócić je do środka, aby zrobić pyszny dżem lub konfiturę. Możesz użyć formy jako filtra lub całkowicie usunąć pestki. W ten sposób powstanie pyszny, bogaty w smaku napar, który można później wykorzystać do pieczenia.

W zależności od miejsca zamieszkania, zbieranie tarniny jest łatwe. Pamiętaj tylko, aby zbierać tarninę przed pierwszym przymrozkiem, czyli na początku września, kiedy jest jeszcze niedojrzała, lub po pierwszym przymrozku pod koniec października, kiedy jest już dojrzała i gotowa do zrobienia pysznego wina.

Tarnina to starożytny owoc. Według legendy 5000-letni alpinista nosił kiedyś jagody w swoim plecaku. Chociaż tarnina jest dostępna za darmo na wsi, musi być zbierana późną jesienią. Można to rozpoznać po tym, że ptaki skubią jagody.

Suszone owoce tarniny wyglądają jak świeże, ale muszą być namoczone przez noc w ciepłej wodzie. Dzięki temu tarnina wchłonie gin. Gin zabija enzymy w skórce tarniny, które reagują z cukrem tworząc napar.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane