Jak zrobić śledzia w oleju z cebulą

Jak zrobić śledzia w oleju z cebulą

Aby wykonać ten przepis, należy umyć i osuszyć śledzia. Następnie pokroić go na trzecie lub czwarte części. Trzeba będzie dodać ocet i cukier. Można również dodać pieprz i posiekaną pietruszkę. Trzeba będzie je moczyć przez co najmniej godzinę. Gdy śledzie będą gotowe, można je podawać z obfitym żytnim chlebem. Ten przepis zachowa się do 2 tygodni w lodówce.

Śledź może być w całości lub w postaci filetów, ale jeśli używasz tych drugich, upewnij się, że moczysz je przez noc. Śledź powinien być słony, ale nie przesadnie. Alternatywnie można użyć solonych filetów śledziowych i pominąć dodatkowe czynności. Śledzie należy moczyć przez kilka godzin, aby mogły wchłonąć nadmiar soli. Jeśli masz kilka godzin wolnego czasu, możesz nawet namoczyć je na noc.

Następnie posiekaj cebulę. Posyp ją odrobiną soli. Pozwól jej zmięknąć podczas gotowania śledzi. Kiedy będziesz gotowy do podania, dodaj cebulę do śledzia i skrop ją odrobiną octu lub soku z cytryny. Następnie, ciesz się! Jeśli szukasz smacznego przepisu na śledzia w oleju z cebulą, wypróbuj ten przepis.

To tradycyjne danie jest również bardzo popularne wśród Żydów aszkenazyjskich. Ponieważ jest słone, ma wyrazisty smak i zapach. Zazwyczaj podaje się ją z krakersami. Dobrze smakuje również w połączeniu z wędzonym łososiem lub lekką czosnkową pastą do bajgli. Jeśli szukasz czegoś innego, spróbuj wymieszać go z różnymi innymi rodzajami ryb.

Śledź marynowany jest popularną przekąską w całej Europie Północnej i Wschodniej. W Polsce śledź jest podawany jako część świątecznego obiadu, a także podczas spotkań rodzinnych. Jest również spożywany jako przekąska w Holandii. Dziś ludzie zazwyczaj używają wstępnie peklowanych filetów. Wynika to z faktu, że trudno jest znaleźć świeże śledzie w dobrej jakości.

Innym świetnym sposobem na delektowanie się śledziem w oleju jest podanie go z pokrojoną w plastry cebulą. Możesz również dodać trochę cytryny lub pietruszki, koperek, śmietanę i ryż, aby uczynić to danie smaczniejszym i bardziej sycącym. To także świetne źródło białka i witamin.

Po wykonaniu tych czynności jesteś gotowy do podania marynowanego śledzia. Najlepiej zjeść go w ciągu kilku dni. Możesz też przechowywać go w lodówce i zachowa się przez kilka dni. Musisz jednak pamiętać, że zepsuje się, jeśli będziesz go przechowywać w zamrażarce.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane