Jak zrobić syrop ze stewii

Jak zrobić syrop ze stewii

Kiedy szukasz słodzika, który jest zarówno naturalny, jak i pozbawiony cukru, możesz zwrócić się do ekstraktu z liści stewii. Liść stewii to liść o naturalnej słodyczy, który może być stosowany w napojach, deserach i nie tylko. Liść można kupić świeży lub suszony. Świeże liście zwykle nie są gorzkie, ale lepiej przetestować smak, zanim użyjesz ich w przepisie. Możesz użyć domowej roboty ekstraktu stewii do słodzenia napojów i wielu zdrowych przepisów.

Syrop ze stewii można znaleźć w 50-ml butelkach lub szklanych butelkach z kroplomierzem. Dostępny jest w smakach owocowych i orzechowych. Możesz go używać do swoich ulubionych napojów, w tym kawy, wypieków i smoothies. Jeśli nie lubisz robić własnego syropu, możesz kupić Sweet Drops w wyciskanej butelce lub szklanej butelce z kroplomierzem o pojemności 50 ml.

Proces robienia syropu ze stewii wymaga kilku składników i zaledwie kilku dni. Rezultaty są niesamowicie słodkie! Kilka kropli tego naturalnego słodzika jest słodsze niż łyżeczka cukru! Aby zrobić syrop, powinieneś użyć dwóch części stewii do trzech części alkoholu. Połącz filiżankę stewii z 1,5 filiżanki alkoholu, pozostaw na 36 godzin i przechowuj w ciemnej butelce.

Stewia to roślina ziołowa występująca w Ameryce Południowej, która jest obecnie dostępna w komercyjnych środkach słodzących. Można ją uprawiać w swoim własnym ogródku ziołowym i przetwarzać na syrop i proszek. Proszek może być używany do pieczenia i gotowania. Wystarczy upewnić się, że zmielisz liście stewii przed ich użyciem.

Syrop ze stewii jest zdrową alternatywą dla cukru i ma wiele korzyści. Oprócz dodawania słodyczy do przepisów, stewia może również pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym i cukrzycy. Roślinę tę można również znaleźć w różnych syropach smakowych. Świetnym dodatkiem do twojego następnego deseru jest domowa wersja prostego syropu ze stewii.

Stewia wystartowała w świecie zdrowej żywności. Jest nawet sprzedawana jako substytut cukru przez Coca Cola Company. Ale ta wersja nie jest czystą stewią, a zawiera dekstrozę. Należy szukać produktu ze stewią, który jest w 100 procentach naturalny i nie zawiera sztucznych aromatów, kolorów ani konserwantów.

Roślina stewii jest łatwa w uprawie i dostępna w lokalnym przedszkolu. Istnieje niewiele szkodników, które wpływają na roślinę, więc jest łatwy do uprawy i konserwacji. Najlepiej stosować ją jesienią, gdy temperatury zaczynają się ochładzać. Możesz również wysuszyć liście i przechowywać je do późniejszego wykorzystania.

Zrobienie własnego syropu jest proste. Wszystko czego potrzebujesz to dwa składniki i około dziesięciu minut. Jest to świetna alternatywa dla kupowanych w sklepie syropów i możesz eksperymentować ze smakami, aby Twój napój był smaczniejszy i ciekawszy. Syrop możesz również wykorzystać w deserach i potrawach śniadaniowych.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane